Nowy rok, nowe nadzieje…

1
Z cyklu: Imigracja do Kanady – “Ask Isabella” Nowe programy, zmiany… praktycznie prawie na porządku dziennym. Obecny minister imigracji Kanady, Jason Kenney, w niektórych kręgach ma przydomek… Huragan Kenney. Dziwne? Wcale nie. Zmiany, innowacje, nowe programy ogłaszane są z prędkoscią huraganu: budzimy się – bum, nowa zmiana, następny dzień – znowu bum, innowacja. Spójrzmy więc co nowego zdarzyło się w starym roku i zdarzy się (lub już zdarzyło – przecież już jest 4 stycznia) w obecnym, gdzie minister Kenney już przyłożył swoją rękę zmian, a gdzie już się przymierza. 1. Skilled Worker Program. Został zamknięty kilka miesięcy temu, otwarty będzie na nowo w 2013 – od maja – w nowej (innej) postaci. Zainteresowani imigracją do Kanady kandydaci będą mogli… wyrazić swoje zainteresowanie poprzez wypełnienie aplikacji, która nie będzie jednak rzeczywistą aplikacją na pobyt stały – będzie tylko i wyłącznie wyrażeniem intencji imigracji, chęci. Wszyscy tacy “zainteresowani” będą na “liście”, i “najlepsi” dla Kanady będą wybrani, aby złożyć faktyczną aplikację na pobyt stały. Na jakiej tak naprawdę zasadzie będzie się to odbywało – okaże się w maju, kiedy przepisy wejdą w życie. Wiemy tyle, że system ten został opracowany na podstawie podobnego już działającego w Australii i Nowej Zelandii. Czy będzie tzw. “lista zawodów potrzebnych w Kanadzie”? Też okaże się już w ciągu kilku następnych miesięcy. 2. Zupełnie nowy, Skilled Trades Program, został oficjalnie wprowadzony w życie 2 stycznia 2013. Z listy zawodów w tzw. grupie A w ciągu pierwszego roku do rozpatrywania zostanie przyjętych… 3000 (tylko!) aplikacji od osób z konkretnymi zawodami wg ogłosznej listy. Na liście jest 17 grup zawodowych – budownictwo, elektryka, mechanika, leśnictwo, górnictwo i inne, najpotrzebniejsze (podobno) Kanadzie. Ta grupa ma określoną liczbę aplikacji w każdym zawodzie – 100 na każdy zawód. Natomiast ogłoszona grupa B posiada 26 grup zawodowych, i w tej grupie nie ma ograniczenia ile osób może złożyć podanie o pobyt stały. W tej grupie są takie zawody jak: hydraulicy, elektrycy, spawacze, maszyniści, operatorzy dźwigów, mechanicy. 3. Program CEC – Canada Experience Class: można składać aplikacje na pobyt stały po przepracowaniu w Kanadzie 1 roku (dotychczas trzeba było przepracować 2 lata). 4. Sponsorstwo żony/męża: trzeba pamiętać, że sponsor może sponsorować nową żonę/męża jeśli od uzyskania pobytu stałego przez sponsorowaną żonę/męża minęło co najmniej 3 lata, natomiast jeśli sponsor (żona/mąż) sam był sponsorowany do Kanady jako małżonek – nie może sponsorować nowego męża/żony przez 5 lat od uzyskania przez siebie pobytu stałego. Dodatkowo – to jest właśnie najnowsza innowacja – sponsorowana żona/mąż otrzymuje pobyt stały tzw. warunkowy na dwa lata (przez dwa lata trzeba ze sobą żyć, aby pobyt stały stał się bezwarunkowy, na stałe). 5. Wszyscy składający podanie o obywatelstwo kanadyjskie, którzy mają pomiędzy 18 a 54 lata – muszą udowodnić znajomość języka angielskiego – nie tylko w postaci pisania egzaminu, jak dotychczas, ale trzeba przedstawić dowód w postaci albo ukończonej szkoły w Kanadzie lub w innym kraju – edukacja musiała być w języku angielskim, albo napisanego egzaminu z języka angielskiego, albo ukończonego odpowiedniego kursu zaaprobowanego przez rząd Kanady. 6. Od maja 2013 nie będzie już tzw. Arranged Employment Opinion – oferty pracy potwierdzonej przez Urząd Zatrudnienia. Każdy pracodawca, który będzie chciał wydać ofertę pracy dla potencjalnego kandydata – będzie musiał przejść przez proces LMO – Labor Market Opinion. Dzięki temu jednak pracownik będzie mógł nie tylko złożyć aplikację o pobyt stały, ale również uzyskać prawo do pracy i przyjechać do Kanady szybciej (np. od razu), w czasie kiedy jego aplikacja o pobyt stały jest rozpatrywana. Do tej pory trzeba było czekać… i czekać… i czekać… i czekać. Zmian jest więcej – na korzyść (aczkolwiek nie dla zupełnie wszystkich, oczywiście). Dotyczą one zwłaszcza pracowników zagranicznych już pracujących w Kanadzie. Przykład: pracownicy zagraniczni, którzy już złożyli podanie o pobyt stały, nie będą musieli starać się o kolejne LMO aby pracować podczas pobytu w Kanadzie do momentu otrzymania pobytu stałego (wiadomo – LMO jest procesem uciążliwym: pracochłonnym i czasochłonnym, dla tak przecież zajętych pracodawców), ani nie będą zmuszeni Kanady opuścić. Teraz, jeśli wszystkie warunki zostały spełnione – pracownik zagraniczny będzie mógł otrzymać otwarte pozwolenie na pracę podczas kiedy czeka na pobyt stały – tzw. bridge work permit. Jedno mogę powiedzieć – “Huragan Kenney” nie siedzi z założonymi rękoma – wręcz przeciwnie. Przekonywac się będziemy o tym z tygodnia na tydzień w 2013 roku. Ciekawy rok się zapowiada, bardzo pracowity. Za tydzień – ciąg dalszy wprowadzanych innowacji.   Izabela Kowalewska Konsultant Imigracyjny Można do mnie dzwonić do biura: 416-604-3325, lub przesłać e-mail: e-immigration@bellnet.ca . IZABELA KOWALEWSKA JEST CZŁONKIEM IMMIGRATION CONSULTANTS OF CANADA REGULATORY COUNCIL (ICCRC) CANADIAN ASSOCIATION OF PROFESSIONAL IMMIGRATION CONSULTANTS (CAPIC).
Poleć:

O Autorze:

Isabella Kowalewski

IZABELA KOWALEWSKA JEST CZŁONKIEM IMMIGRATION CONSULTANTS OF CANADA REGULATORY COUNCIL (ICCRC) CANADIAN ASSOCIATION OF PROFESSIONAL IMMIGRATION CONSULTANTS (CAPIC). Zapraszam wszystkich zainteresowanych sprawami imigracyjnymi Kanady do zadawania pytań. Można do mnie dzwonić do biura: 416-414-2426, lub przesłać e-mail: isakowalewskioffice@gmail.com 

1 Comment

  1. Witajcie, ja też bardzo bym chciała z jakiegoś programu skorzystać przed wyjazdem ale chyba że jestem rocznik 1956 to jedyne co mogę zrobić to podszkolić się z angielskiego i douczyć francuskiego a potem dalej rozglądać się już na miejscu, może do tego czasu coś jeszcze sie zmieni

Home | Direct | Dashboard | About us

Unless otherwise noted our website is using photographs from FreeDigitalPhotos.net and Wikipedia under their respective licenses

Copyright © 2015. All Rights Reserved.